Dagen då alla blev blöta
”Stockholm Marathon är en tävling för de verkligt vältränade” stod det att läsa i inbjudan. En studie av resultatlistan ger vid handen att så också var fallet. Det var nämligen 1 062 män och 14 kvinnor som underskred tre timmar. Mellan 3.00 och 3.30 passerade 2 067 löpare av båda könen mållinjen, dvs 69 stycken i minuten och mer än en per sekund.
16 407 löpare var anmälda vilket är rekord för Stockholm Marathon
Regnet öste inte ner men det strilade nästan hela tiden. Suzanne Fredriksson rapporterade i Jogging hur funktionärerna vid vätskekontrollerna upplevde tävlingen.
”Strumporna kan man vrida ur och trots ett utmärkt regnställ har vattnet krupit ner genom kragen och halva ryggen är blöt. Dunvästen luktar gammal camping, som dunsovsäckar luktar när man vält med kanoten och aldrig fått dem riktigt torra. Jag har stått i vätskan – både bildligt och bokstavligt.”
Temperaturen bidrog till att sjukvårdsorganisationen hade det lugnt. Det var bara 359 som bröt vilket motsvarade 3,75 procent av de som startade. Tre fick föras till sjukhus – alla män i 20-25-årsåldern!
Kjell-Erik Ståhl bärgade en säker seger före Pär Wallin, näst intill nybörjare med ett maratonlopp bakom sig.
– Jag släppte tidigt på första varvet, minns Pär Wallin långt efteråt. Jag hade stora problem med magen och ute på Djurgården var jag tvungen att göra en kort visit i skogen.
Efter det började kroppen fungera normalt och Pär kunde plocka många löpare på andra varvet för att passera mållinjen på det som kom att bli hans personbästa 2.13.15.
– Jag sprang andra varvet fortare än det första, berättar han 16 år efteråt.
Wallins maratonkarriär blev fyra lopp varav det sista i Barcelona 1987 slutade med vinst. Då var han 32 år och hälseneproblem förstörde vidare satsning.
– Med facit i hand så inser jag att jag borde ha gått över till asfalt tidigare. Jag orkade med de här långa passen utan att bli sliten och jag gillade rytmen med träningen med två stora mål per säsong.
Fjolårssegraren Tommy Persson gav följande råd till motionärerna före loppet:
– Ta det lugnt i början! Rätt sprunget är Stockholm Marathon en upplevelse. Fel utgångsfart kan göra det till en enda jättelång plåga.
Hösten 1986 innehöll ett avgörande vägval för Stockholm Marathon och hela organisationen. Samarbetet med Svenska Dagbladet hade gnisslat och när Dagens Nyheter visade intresse var valet lätt. DN med sin starka täckning i Storstockholm var inte bara en bättre partner utan tidningen var också intresserad av Tjejmilen och övriga arrangemang.
Samarbetet höll i tio år innan DN beslöt sig för att avveckla så många evenemang som möjligt. Kvar blev DN Galan och Filharmonikernas konsert vid Sjöhistoriska Museet.
Det var dock ett samarbete i ett decennium med båda parterna som vinnare.
Detta år gick Stockholm Mini Marathon för första gången. Det var tänkt som ett litet ungdomslopp kvällen före men växte snabbt ur den planen och fick en hel tävlingsdag. Idag är Minimaran landets största ungdomstävling i friidrott.
På Östermalms IP efter målgång erbjöds följande för att fylla på energidepåerna:
- 12 000 yoghurtförpackningar.
- 12 000 bananer.
- 12 000 bullar.
- 7 000 liter saft.
- 12 000 chokladbitar.
- 12 000 glasspinnar.
Värt att notera
- Mässan/nummerlappsutdelningen flyttade till Wasahallen på Djurgården för att stanna där i ytterligare tio år.
- Åhléns var huvudsponsor för tredje (och sista) året.
- Stockholm Marathons kansli hade fem anställda (som också jobbar med t.ex. Tjejmilen).
Fakta
- Datum: 7 juni
- Temperatur: +11 grader, regn
- Antal anmälda: 16 407 (15 291 herrar och 1 116 damer)
- Antal startande: 10 476
- Antal fullföljande: 10 066
- Antal nationer representerade i loppet: 33
- Antal funktionärer: 2 010
Resultat herrar: 1) Kjell-Erik Ståhl, Enhörna, 2.12,33. 2) Pär Wallin, Spårvägen, 2.13,15. 3) Freddy Vandervennet, Belgien, 2.13,58.
Damer: 1) Evy Palm, Mölndal, 2.34,42. 2) Jeanette Nordgren, Enhörna, 2.39,10. 3) Meeri Bodelid, Högbo, 2.42,32.