4 steg till bättre löpteknik
Löpskolning och teknikträning, omdiskuterade ämnen där det inte finns ett svar som gäller alla. Ska man lägga tid på löpskolning eller är det bara att springa som gäller? Här kommer min syn på det hela!
Om man är elitlöpare och uppvuxen inom idrott och kanske till och med friidrott så är man skolad från tidigt stadie och van att springa. Kroppen har genom åren förmodligen hittat det mest effektiva sättet att löpa på och har därför ett naturligt steg för just din kropp. Då kommer det förmodligen inte att ge så mycket att lägga tid på övningar som tripping och skipping. Du kommer att utvecklas mer genom att träna på annat eller att lägga in teknikfokus under olika typer av pass.
Hos nybörjare, motionär och elit som har funnit löpningen på senare år kan jag däremot se fin utvecklingsmöjlighet när man regelbundet kör specifik löpskolning.
Att lägga 10-15 minuter i samband med uppvärmningen till ett intervall- eller distanspass är ett bra sätt att förbättra sitt löpsteg, sin löpekonomi och kroppskontroll.
Syftet med löpskolningen är att genom olika typer av löpdrillar hjälpa kroppen att hitta den fotisättning, höftposition, armpendling och hållning som gör ditt löpsteg så effektivt som möjligt. Hur det ser ut är precis som med våra kroppar, väldigt individuellt – men det finns vissa generella riktlinjer att förhålla sig till.
Sannas bästa löptekniktips
Fotisättning: Var på foten du landar och skjuter ifrån i ditt steg är inte jätteviktigt, det vill säga om du är en framfotslöpare eller en så kallad hällöpare. Det viktiga är var du sätter i foten i förhållande till höften. Strävan är att förlora så lite fart som möjligt i varje steg så du vill alltid ha din markträff rakt under höften. Är din träff framför kroppen (vilket ofta händer vid ett för långt steg och vid trötthet) så leder det till en inbromsning. Ett inbromsande steg ger naturligtvis en lägre fart och är också väldigt slitsamt för kroppen.
Höftposition: Ett enkelt sätt att hitta din position kring höften är att stå i grundposition (fötter pekande rakt fram höftbrett, där fötterna ska vara när du springer). Härifrån börjar du sakta luta hela kroppen utan att böja knä, höftled eller ryggrad. När du känner att du tippar fram (kroppens position gör att du måste kliva fram med en fot), där har du en bra höftposition. Det är alltså den känslan du ska eftersträva, där höftpositionen gör det enkelt att jobba in foten under höften samt att den driver ditt steg framåt.
Armpendling: Kanske är armpendlingen det som är mest individuellt när vi pratar löpteknik. De tips jag vill ge är se till att du pendlar armen framåt och bakåt, undvik rörelse i sidled. Försök att hålla axlarna sänkta, undvik att ”bära” axlarna då det skapar onödig spänning och energiåtgång. Ha en avslappnad men aktiv hand och handled, ingen sprinterspänd hand men heller ingen slapp fisk.
Hållning: Tänk dig en en god grundposition som kräver så lite energiåtgång som möjligt. Håll blicken fram i horisonten, ha en rak, lång ryggrad där toppen av huvudet strävar uppåt så att du undviker knixande med nacken. Sänk axlar genom att låta skulderbladen sträva ner mot bakfickorna.
De här fyra grejerna kan vara bra att vara medveten om. Antingen genom löpskolningsövningar eller genom att fokusera på dem under ditt löppass.
Om du känner dig osäker på vilka löpskolningsövningar du ska välja så finns det en uppsjö av varianter att inspireras av på Youtube, och genom träningsprogrammen på marathon.se.
Jag hoppas att du testar att lägga till lite teknikträning så att du skapar de bästa förutsättningarna för din löpning.
Lycka till och heja!
Text: Sanna Hed