En ovanligt lång vinter förstörde många träningspass. Det märktes mycket. Av de 16 000 anmälda var det bara 11 000 som stod på Lidingövägen lördagen den 1 juni 15.00
De stod där trots att det var 23 grader i skuggan och att 42 kilometer asfalt väntade på dom.
Fjolårsegraren Agapius Masong var favorit i herrklassen. Han ledde fram till Slussen på andra varvet men vid uppfarten till Västerbron krossades hans dröm om en andra raka. Han drabbades av kramp och resten av loppet handlade bara om att ta sig i mål. Masong slutade 35:a på 2.33.54.

Jeanette Nordgren, segrare 1985.

Denna dag den 1 juni blev i stället en dag att minnas för Tommy Persson från Heleneholm och Jeanette Nordgren från Vikingen.
Tommy inledde avvaktande, kom i kapp Masong på Västerbron och mitt på Norr Mälarstrand några kilometer senare var loppet avgjort. Skåningen med det låga och ekonomiska löpsteget hade äntligen lyckats i Stockholm Marathon.
– Jag har tidigare haft en viss förmåga att lyckas vid fel tillfällen, påpekade en jublande vinnare.

Jeanette Nordgren var en Stockholm Marathons tröttaste segrare någonsin. När det var dags för fotografering orkade hon knappt lyfta lagerkransen ovanför huvudet. Men så hade hon också öppnat stenhårt med 1.14.40 på halva distansen.
Den Mjölby-bördiga Nordgrens sluttid, 2.36.43, var då den tredje bästa svenska genom tiderna och förståsigpåarna började tala om första svenska under 2.30.
Så blev det nu inte. De skador som förföljt henne fram till 1985 förvärrades med tiden. Stockholm Marathon – och sluttiden – kom att bli hennes största avtryck i svensk löparhistoria.

På förhand knöts det största intresset till Ingemar Johansson. Boxningsvärldsmästaren gjorde nu comeback på asfalten efter ett års uppehåll. De tre tidigare triumftågen utbyttes den här gången mot en mil-lång mardröm. ”Ingo” bröt helt sonika efter en mil och gick hem till Grand Hotel.
Det tog lång tid innan massmedierna fick tag på honom.
– Jag har legat i tre dagar. Magen har varit i olag. Redan efter 200 m kändes det som en mil. Jag kämpade en timme för publikens skull. Jag gör inte det här för pengarna, sammanfattade Ingemar sin sista start.
Frågan är om någon annan göteborgare nått ”Ingos” popularitet i Kungliga Huvudstaden.

Den tidiga sommarvärmen lockade ut drygt av 200 000 åskådare att äta glass och kolla på tappra långlöpare. Prins Bertil var en av dom och han syntes ute på Djurgården.
– Trots värmen var det bara tolv som var tvungna att uppsöka sjukhus, skrev Janne Thorsell i Jogging 3/85.
De var alla män mellan 20 och 43 år.
Genomsnittsmannen var 34 år och vägde 71,1 kilo. Medelkvinnan var 36 år och vägde 56 kilo. Vältränade var ordet.

Det var ett kändistätt år. Inte bara ”Ingo” utan också 1976 års OS-guldmedaljör på cykel Berndt Johansson, Melodifestivalvinnaren Per Herrey, komikern Ted Åström, miljöpartisten Per Garthon och föga anade väl Bosse Ringholm att han skulle bli finansminister när han stretade runt på mycket respektabla 3.50.37.

Inbjudan till loppet var en fyrsidig sak i svartvitt. Där propagerade arrangörerna för ett VIP-kort som gav rabatt på Åhléns Sportavdelning, SJ i samband med resor till tävlingen och på en prenumeration av Svenska Dagbladet. Att köpa tidningen i kiosken kostade tre kronor och tjugofem öre.

VIP-kortet fungerade även som startbevis och där fanns också startnumret angivet.

Värt att notera

  • För första gången var över två tusen funktionärer engagerade under loppet (2 051).
  • Tävlingens äldsta kvinnliga deltagare var 68-åriga Ewa Eriksson från Stockholm och hon kom i mål på 4.49.13 och firade prestationen med en öl.
  • Bästa tremannalag fick det här året ett mycket exklusivt pris. Laget fick disponera en mobiltelefon (något helt nytt i mitten av 80-talet) i tolv månader. Den var värd 25 000 kr och vägde 18 kg.
  • Kända gator och torg får plötsligt karaktär av idrottsarena och vem kan förneka att idrott och kultur hör ihop när jublet stiger mot löparna vid Dramaten, skrev Svenska Dagbladets sportchef Sune Sylvén.

Fakta

  • Datum: 1 juni
  • Temperatur: +22 grader, solsken
  • Antal anmälda: 16 167 (15 971 herrar och 1 192 damer)
  • Antal startande: 11 068
  • Antal fullföljande: 9 784
  • Antal nationer representerade i loppet: 33
  • Antal funktionärer: 2 051

Resultat herrar: 1) Tommy Persson, Heleneholm, 2.17,18. 2) Öivind Dahl, Norge, 2.19,40. 3) Jukka Toivola, Finland, 2.20,14.
Damer: 1) Jeanette Nordgren, Vikingen, 2.36,43. 2) Solveig Harryson, Harg, 2.39,44. 3) Christa Vahlensieck, Västtyskland, 2.40,17.